Dit jaar is de Kinderklimaattop in ons eigen Pieter Vermeulen Museum én het stadion van voetbalclub Telstar. De Kinderklimaattop staat in het teken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De kans om ideeën over een klimaatvriendelijke wereld te ontdekken, uit te werken en te bespreken met belangrijke personen die echt het verschil kunnen maken. De kans om brandende vragen te stellen en duurzame onderwerpen onder de aandacht te brengen.Steeds vaker laten kinderen hun stem horen over het klimaat. Dat is belangrijk omdat het over hun toekomst gaat. Klimaatverbond Nederland organiseert daarom samen met de Missing Chapter Foundation, gemeente Velsen en het Pieter Vermeulen Museum/ BRAK de landelijke Kinderklimaattop. Op de Kinderklimaattop krijgen kinderen een podium om hun ideeën en overtuigingen te delen. Ze krijgen de kans om in gesprek te gaan met volwassenen over onderwerpen die ertoe doen. Kinderen kunnen van zich laten horen en nog belangrijker: volwassenen luisteren. Samen maken we de toekomst!
Maak je leraar enthousiast en kom in actie!
Groepen 8 kunnen zich tot 6 februari opgeven om deel te nemen aan de Kinderklimaattop 2020.
Wat is de bedoeling?
Ter voorbereiding op de Klimaattop op 19 maart bedenk je een actie en daarvoor kies je twee thema’s uit. Hier ga je mee aan de slag. De thema’s komen uit de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
1. Betaalbare en duurzame energie
2. Duurzame steden, dorpen en wijken
3. Duurzame consumptie en productie
4. Klimaatactie
5. Leven in het water
6. Leven op het land
7. Samenwerken om doelstellingen te bereiken
Je actie begint met een stelling of een centrale vraag. Hier ga je samen mee op onderzoek uit. Je bedenkt wat je wilt weten, van wie en welke informatie je nodig hebt. Je kunt buurtbewoners, de school, de plaatselijke sportclub, de buurtsuper of gemeenteraadsleden bij je actie te betrekken. Tijdens de klimaattop krijg je de kans om met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties te praten. Zij kunnen je helpen om je actie groter te maken en om voor meer impact te zorgen. Je bedenkt dus vooraf goed wat je tijdens de klimaattop wilt laten zien en hoe. Elke actie wordt namelijk aan een speciale jury gepresenteerd. De beste actie wint de Philip de Roo-prijs! De uitkomsten van alle klimaatgesprekken tijdens de klimaattop worden gebundeld tot een handreiking en deze wordt in Nederland verspreid. Zo kan iedereen leren van de kinderen op de Kinderklimaattop.
Philip de Roo-prijs
Philip de Roo is ambassadeur van de Kinderklimaattop. Hij is op 15-jarige leeftijd een maand naar Antarctica gegaan om namens het Wereld Natuur Fonds onderzoek te doen naar klimaat en klimaatverandering. Dit is hij daarna blijven doen. Helaas heeft hij tijdens een wetenschappelijke expeditie in 2015 een ongeluk gehad. Zijn familie is nog steeds jaarlijks aanwezig bij de Kinderklimaattop en samen kiezen ze met de Klimaatgezant Marcel Beukeboom de winnaar van de Philip de Roo-prijs.
Pieter Vermeulen Museum
Het Pieter Vermeulen Museum host de kinderklimaattop. Zij hebben een bijzonder lunchprogramma samengesteld waarin van alles te doen, te leren en te beleven is! Iets om je op te verheugen. Schoolgroepen kunnen het museum ook om hulp vragen bij het bedenken van de actie voor de klimaattop. Voorbeelden zijn: een escaperoom maken waarbij je zo zuinig mogelijk gaat leven, een klimaatquiz samenstellen voor ouders en buurtbewoners, aan de slag met afval of het vergroenen van het schoolplein. Er is genoeg te verzinnen!
Mochten er vragen zijn, schroom niet om het Pieter Vermeulen Museum te bellen/mailen.
info@pieter-vermeulen-museum.nl / 0255-536726
Doe mee en meld je nu aan voor de Kinderklimaattop in Velsen!
Wil jouw groep meedoen? Meld jouw klas dan zo snel mogelijk aan via info@pieter-vermeulen-museum.nl. Vertel in het kort waarom jouw klas wil deelnemen. Vertel kort aan welke actie je denkt, wie je bij de actie wilt betrekken en welke thema’s jullie willen kiezen. Klik hier voor het Formulier inschrijven klimaattop pdf dat je hierbij helpt.
Meld je uiterlijk 6 februari a.s. aan!
Wij maken uiterlijk 10 februari bekend welke klassen mogen deelnemen aan de Kinderklimaattop.