Ze hebben al jaren dringend behoefte aan een nieuwe huisvesting, de mensen van het 70-jarige Pieter Vermeulen Museum. Nadat nieuwbouw in het afgeblazen project BRAK in IJmuiden aan Zee niet doorging, heeft het educatiecentrum uit Driehuis nu mogelijk onderdak gevonden in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Doorneberglaan in IJmuiden. Voorzitter Paul Aris is er blij mee, want de aangeboden ruimte zou het jubilerende museum zomaar een nieuw perspectief kunnen geven.
Het populaire museum heeft lastige jaren achter de rug. Enerzijds door de coronamaatregelen, maar zeer zeker ook door de krappe behuizing in Driehuis.
Aris vertelt dat de ruimte van het Apostolisch Genootschap vrijkomt, omdat de organisatie naar een pand in Heemskerk verhuist. Er is een hoge gunfactor, zegt hij. ,,Vanuit het genootschap denkt men met ons mee, ook zij hopen dat het lukt om dit pand aan ons door te geven. Het past in hun filosofie om een organisatie van maatschappelijke waarde in dit pand te huisvesten. Maar of we van hun aanbod gebruik kunnen maken, zullen de komende maanden gaan uitwijzen.”
Kidsproof
Na de verhuizing van het Moerbergplantsoen beloofde de gemeente het museum ’binnen twee jaar’ een nieuw onderkomen. Dat gebeurde echter niet, het museum zit al veertien jaar in een tijdelijke locatie aan de Driehuizerkerkweg. ,,Daardoor hebben we ons al die tijd ook niet goed kunnen ontplooien”, zegt Aris.
,,Ook omdat de ruimte daar gewoon te klein was voor al het materiaal dat we hadden meegenomen bij de verhuizing in 2008. Desondanks vind ik dat we al die jaren een geweldige prestatie hebben geleverd. We zijn in 2016 uitgeroepen tot leukste museum van het land, in 2017 kregen we de eervolle museumstatus ’kidsproof’. Onze vrijwilligers, die veel kennis en ervaring met zich meebrengen, verdienen daarvoor een groot compliment. Ze hebben tegen de stroom in geroeid, omdat we heel veel collecties en verhalen niet hebben kunnen vertellen.”
Hij wijst in het rond in de grote ruimte van het Apostolisch Genootschap: ,,Hopelijk kunnen we hier wel allemaal laten zien wat we in huis hebben. Al hangt daar wel een prijskaartje aan. We zullen als museum de markt op moeten gaan voor fondsen. Belangrijk is in elk geval dat de gemeente ook aan boord komt. Ik weet namelijk uit ervaring dat welke fondsverstrekker je ook benadert, je altijd de vraag krijgt: ’Doet de gemeente ook mee?’. Als dat niet zo is, wordt het een heel ingewikkeld verhaal.’’
Optimistisch
Hij toont zich optimistisch: ,,We gaan er wel vanuit dat de gemeente onze ambities ondersteunt. Dat de politiek ons een warm hart toedraagt en dat ook laat zien.”
En dan op weg naar een nieuwe toekomst?
,,Ja, met een beetje geluk kunnen we dan in 2024 hier onze deuren openen. Want voordat je een nieuw museum hebt ingericht gaat er best wel enige tijd overheen. We zijn nu druk bezig met de voorbereidingen, zijn bijvoorbeeld in gesprek met Perspex Studio’s voor de inrichting hier aan de Doorneberglaan. Wat ik leuk vind, is dat iedereen er veel zin in heeft. Je ziet dat de schouders er weer onder gaan, iedereen wil het zo goed mogelijk doen. Dat is overigens een gevoel dat altijd al aanwezig was. Als voorzitter is dat iets om trots op te zijn. We hebben ons bestaansrecht de afgelopen zeventig jaar wel bewezen, vind ik. Ik denk dat we ook ons eeuwfeest nog wel gaan vieren.”