Dier van de week

De haas is in het polderlandschap rond De Kennemerduinen een opvallende verschijning. Een enkele keer zie je hem ook in de duinen, maar dat is een uitzondering. Met zijn forse afmetingen, lange oren met zwarte punten en lange en sterke achterpoten is de haas gemakkelijk te onderscheiden van het konijn. De haas is 48 tot 73 meter lang, met een schouderhoogte van 30 cm en een gewicht van 2,5 tot 7 kilo. De oren (‘lepels’) zijn 8 tot 14 cm lang.

De zigzaggende manier van door het veld rennen is heel kenmerkend. En ook zeer verstandig, gezien het feit dat de haas mag worden bejaagd. Bij gevaar maakt de haas zich klein, door plat te gaan liggen en de oren in zijn nek te leggen. Zeker in wat hoger gras is hij dan moeilijk te vinden. Hazen kunnen heel goed springen en zwemmen. Met hun poten maken ze ondiepe kuilen (‘legers’ geheten) als rustplaats. Ze eten kruiden, grassen, vruchten, kleine dieren en aas. De kleur van de vacht varieert, afhankelijk van de streek waarin een haas woont. Zo heb je heihazen, kleihazen en veenhazen, die elk net weer een andere bruintint hebben. Het mannetje heet ‘rammelaar’ en het vrouwtje heet ‘moer’.

Hazen slapen heel licht en heel kort, niet meer dan een paar minuten per keer. Vandaar de term ‘hazenslaapje’. In de paartijd (vroege voorjaar) vechten de mannetjes met elkaar om een vrouwtje. Daarbij kan het er fel aan toe gaan. Staand op hun achterpoten slaan en schoppen ze elkaar, zowel met de voor- als achterpoten. Hazen worden vier tot zeven jaar oud en komen in het hele land voor.

De haas spreekt tot de verbeelding en duikt op in verschillende fabels, zoals De Haas En De Schildpad van Aesopus. Ook in Alice in Wonderland speelt de Maartse Haas een belangrijke rol. En dan hebben we in ons land ook nog Zoef, de haas uit De Fabeltjeskrant.

Veel uitdrukkingen verwijzen naar de haas, waaronder ‘er als een haas vandoor gaan’, ‘een angsthaas zijn’, ‘het haasje zijn’ en ‘het hazenpad kiezen’. Vanwege het onvoorspelbare gedrag in de paartijd kent men in Engeland de uitdrukking ‘as mad as a march hare’, zo gek als een maartse haas.