Dier van de week
De citroenvlinder is een van de eerste dagvlinders die je in een jaar tegenkomt, vaak zelfs al voordat de lente officieel is begonnen. Hij is een ware lentebode. Door zijn opvallend gele kleur, die doet denken aan de citrusvrucht waarnaar hij is genoemd, is deze vlinder gemakkelijk te herkennen. Zijn leefgebied is bijzonder groot, van Afrika tot Europa en Mongolië. Deze vlinder heeft een voorkeur voor plekken met struiken, vooral in de omgeving van bossen en voor open grazige en rotsachtige hellingen met her en der wat struiken. Hij overwintert als vlinder, vaak tussen de bladeren van struiken of bomen die dan groen blijven.
De vlinder op de foto heeft net overwinterd in De Kennemerduinen en doet zich tegoed aan de eerste nectar die dit jaar voorhanden is. De spanwijdte van de vleugels bedraagt zo’n 6 cm. De vlinder legt zijn eitjes op de onderkanten van vuilboombladeren (ook wel sporkehout genoemd) en wegedoorn. De groene rupsen komen uit in april – juni.
In het Engels heet de citroenvlinder ‘lemon butterfly’, in het Frans ‘le citron’, in het Duits ‘Zitronenschmetterling’ en in het Spaans ‘limonera’. Nederlanders zijn dus niet de enigen die bij het zien van deze vlinder aan een citroen denken.