Dier van de week

Aan het feit dat zijn sprieten aan het uiteinde geen knopje hebben, kun je zien dat de Sint-jacobsvlinder een nachtvlinder is. In tegenstelling tot de meeste van zijn soortgenoten is deze vlinder overdag actief. Zo ook dit exemplaar in De Kennemerduinen.

De rode streep en twee rode punten op zijn verder zwarte voorvleugels en de geheel rode achtervleugels maken de Sint Jacobsvlinder tot een opvallende verschijning. Hij wordt nog wel eens verward met de Sint-jansvlinder, die voorvleugels heeft met rode stippen op een zwarte ondergrond.

De Sint-jacobsvlinder vliegt van half april tot half augustus. Hij zet zijn eitjes af op jacobskruiskruid, waar de rupsen vervolgens van eten. De rupsen vallen op door hun zwart-gele strepen. De oud-Nederlandse benaming voor de rups is dan ook ‘zebrarups’. De rupsen leven van juli tot september in kolonieverband. De pop overwintert in de grond.

De Sint-jacobsvlinder is een algemene soort, die in het hele land voorkomt. Hij heeft een voorkeur voor duin- en heidegebieden, maar komt ook op andere open plaatsen voor als bosranden en moerasachtige gebieden.

25 juli is de feestdag van de heilige Sint Jacob, die samenvalt met het hoogtepunt van de bloei van het jacobskruiskruid. Hieraan danken plant en vlinder hun naam.