Dier van de week
De Sint-jansvlinder wordt vaak verward met de Sint-jacobsvlinder (zie Dier van de Week 24). Dat is niet zo vreemd, want ze hebben allebei zwarte vleugels met patronen in dezelfde bloedrode kleur. Waar de Sint-Jacobsvlinder een lange verticale rode streep op de bovenvleugels heeft, naast twee rode stippen, heeft de Sint-Jansvlinder enkel zes rode stippen. Een oud-Nederlandse naam voor deze soort is bloedvlekvlinder.
De Sint-Jansvlinder is net als de Sint-jacobsvlinder een dagactieve nachtvlinder. Hij is ook giftig. Met zijn opvallend felle kleurenpatroon waarschuwt hij vogels dat ze hem beter niet kunnen eten. De vlinders zoeken nectar op distels en kruidachtige planten als het Sint-janskruid en Sint-jacobskruid. Ze vliegen van juni tot augustus. De rupsen eten van rolklaver. Het is een algemeen voorkomende vlindersoort, die in heel Europa wordt aangetroffen.
De vlinder en de gelijknamige plant waarop je hem kunt aantreffen danken hun naam aan het feit dat ze voor het eerst zichtbaar zijn rond 24 juni, de dag van de heilige Sint Jan.