Dier van de week

De blauwvleugelsprinkhaan is een meester in camouflage. Kijk maar eens hoe dit exemplaar in De Kennemerduinen samenvalt met de tak onder zich. Zodra hij opspringt, merk je dit dier echter heel goed op, aangezien het opvallend blauwgekleurde achtervleugels heeft. In rust zie je die niet. De opvallende kleur dient om vogels op afstand te houden. Wanneer vogels plotseling dat felle blauw zien, willen ze de poging om de sprinkhaan te verschalken nog wel eens opgeven.

De blauwvleugelsprinkhaan behoort tot de familie van veldsprinkhanen. De mannetjes worden 13 tot 23 mm groot, de vrouwtjes 20 tot 29 mm. Dit insect is lichtbruin van kleur, met vaak donkere banden op de voorvleugels en poten.

Deze sprinkhaan komt in Nederland voor in de duinstreek, op de Veluwe, in Limburg en in Oost-Brabant. Je ziet dit insect vooral op stukken met kaal zand, aan de kust in de duinen en in het binnenland op heidevelden. De blauwvleugelsprinkhaan is van juni tot oktober te zien. Deze sprinkhaan eet planten, voornamelijk grassoorten.