Plant van de week

De wilde kardinaalsmuts draagt rond deze tijd vrucht.  Zo ook in De Kennemerduinen. Alleen is de plant in grote delen van het gebied een zeldzame verschijning geworden. Het exemplaar op de foto bevindt zich aan de buitenkant van het raster van het gebied. Had deze struik aan de andere kant gestaan, dan was die waarschijnlijk allang gesneuveld. Hoe dat komt? Dat heeft alles te maken met de introductie van Schotse Hooglanders in het gebied. Deze runderen blijken dol te zijn op de kardinaalsmuts, waardoor de fraai bloeiende struik in het duingebied alleen nog te vinden is op plekken waar de hooglanders er niet of moeilijk bij kunnen of op plekken buiten het raster.

Je treft de wilde kardinaalsmuts in ons land aan in heggen, in bosranden,  in loofbossen met veel licht en in de duinen. Het hout is erg slijtvast en werd daarom vroeger gebruikt voor het maken van spoelen voor het spinnen van textiel.

De naam dankt de plant aan het feit dat de roze tot karmijnrode doosvruchten (waarin het zaad zit) de vorm en kleur hebben van de mutsjes die kardinalen dragen. De wilde kardinaalsmuts is giftig voor mensen. De zaden worden verspreid doordat vogels de vruchten eten en de zaden via hun poep verspreiden.

In het Engels heet de kardinaalsmuts ‘spindle tree’, naar de toepassing van het hout in spoelen.