Dier van de week

Koeien tref je niet alleen aan op de boerderij. In ons land kun je op veel plekken koeien zien in de natuur, van Limousins tot Galloways en Schotse Hooglanders.

Natuurmonumenten heeft in 2002 een groep Schotse hooglanders afkomstig uit Nationaal Park Veluwezoom in Duin en Kruidberg uitgezet. Inmiddels is de Schotse hooglander een vertrouwd gezicht in de duinen (en een van de meest gefotografeerde dieren).

Met hun eetgedrag voorkomen de hooglanders dat het gebied dichtgroeit. Ze duwen ook graag boompjes om, zodat ze er gemakkelijker van kunnen eten. De kardinaalsmuts is duidelijk een favoriet gerecht van de Schotse hooglanders, want sinds hun komst is deze struik zo goed als helemaal verdwenen uit de Kennemerduinen. Alleen op plekken waar de runderen er niet of slechts met heel veel moeite bij kunnen komen, tref je deze plant nog aan.

De Schotse hooglanders trekken door het hele duingebied. Doordat zaden in hun vacht blijven hangen, zorgen ze voor verspreiding van planten. Dat gebeurt ook door zaden die in hun uitwerpselen achterblijven.

Schotse hooglanders zijn meestal roodbruin van kleur, maar er zit ook wel eens een wit of zwart exemplaar tussen. Ze hebben lange haren en grote hoorns en komen, zoals de naam aangeeft, oorspronkelijk uit de Schotse Hooglanden. Een koe weegt zo’n 500 kilo. De stier wel 800 kilo. De dieren kunnen goed tegen nat en koud weer en zijn niet agressief van aard. Dat maakt ze geschikt om als grazer in te zetten in natuurgebieden. Ook al zijn de dieren meestal in een goeie bui, het is belangrijk dat bezoekers ruim afstand van ze houden en ze niet benaderen. Dierlijk gedrag blijft namelijk altijd onvoorspelbaar.