schoon
“Velsen geen Bende” is een samenwerkingsproject van de gemeente Velsen en het Pieter Vermeulen Museum om Velsense burgers, jong en oud, bewust te maken van het belang van het voorkomen, bestrijden en opruimen van zwerfvuil, het scheiden van afval en het vergroenen van de leefomgeving en ontwikkelt en ondersteunt activiteiten die bijdragen aan bewustwording en gedragsverandering.
De Beestenbende is 1 van de activiteiten: kinderen in basisschoolleeftijd zijn regelmatig in kleine groepen in hun eigen leefomgeving o.a. op school bezig met het opruimen van zwerfvuil in de verschillende wijken in Velsen. Velsen geen Bende, het initiatief van het PVM en de gemeente Velsen,
Wil je ook bij de Beestenbende of wilt u als volwassene bijdragen aan een zwerfvuil-vrij en schoon Velsen? Mail naar info@pieter-vermeulen-museum.nl of bel even.
Andere activiteiten in het kader van Velsen Geen Bende:
> Jaarlijks wordt er een opschoondag in een wijk van de gemeente Velsen gehouden met leuke activiteiten en allerlei spannende spellen rond het thema ‘afval’. In 2017 vond de opschoondag plaats op het Moerbergplantsoen in IJmuiden en in 2018 in Velserbroek.
> De beestenbende heeft geïnventariseerd wat er zoal aan zwerfvuil waar in de gemeente wordt gevonden en daarvan is een afvalposter gemaakt die overal wordt verspreid. Ook worden alle prullebakken met stickers met de tekst van de afvalposter beplakt.
groen
De gemeente Velsen en het Pieter Vermeulen Museum doen mee met Operatie Steenbreek!
Het doel van Operatie Steenbreek is: mensen te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen en daarbij de negatieve gevolgen van verstening onder de aandacht te brengen. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren en de afbreuk die dit doet aan de biodiversiteit en de negatieve gevolgen voor klimaatverandering.
Tijdens de hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te overkomen.
Tijdens de aftrap van Operatie Steenbreek (2017) werd door de kinderen van de Boekanier een boompje geplant.
Onder het motto ‘Tegels eruit – Groen erin’! Dit is zowel in het kader van klimaatadaptatie als in het kader van het bijenconvenant een zeer gewenst motto!
EEN GROENE TUIN: – kan veel doen voor je gezondheid – zorgt voor minder omgevingsgeluid – brengt de natuur dichterbij – biedt leven aan meer soorten dieren – zorgt voor verkoeling en betere luchtkwaliteit – vermindert wateroverlast en –schade – vermindert energielasten – verhoogt de waarde van de woning.
VAN GRIJS NAAR GROEN
Stenen schoolpleinen, betegelde paden en grijze daken. Dat is niet meer van
deze tijd. Met het project ‘Van Grijs naar Groen’ worden leerlingen betroken
bij het maken van een schoolplein wat wél bij deze tijd hoort. Een ‘groen’ schoolplein wat biodiversiteit en waterberging vergroot en hittestress verminderd. Samenwerking en uitwisseling met diverse partijen als gemeente Velsen, Tendercollege, BRAK, IVN, Dolmans Landscaping Group, Hoogheemraadschap Rijnland, HVA en Universiteit Leiden maakt dat het project breed gedragen wordt. Samen maken we Velsen groener!
Met financiële bijdragen van Hoogheemraadschap Rijnland, Het Otterfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Duurzaam Door kan ook in tijden van coronamaatregelen verder gegaan worden met de ontwikkeling van dit project.
Fase 1 is reeds geslaagd: Het Tender College, onze pilotschool, heeft samen met de leerlingen een deel van het schoolplein al vergroend. Momenteel werkt Emma van der Steen (projectleider) aan de voorbereidingen voor het vergroenen van het dak met schooldirecteur Ron Pluimert en Niek de Groot van de Groenafdeling van het Tender College.
Daarnaast wordt met studenten Toegepaste Psychologie van de HVA (Hogeschool van Amsterdam) gewerkt aan een onderzoek naar hoe we met interventies Velsen nóg groener kunnen maken, niet alleen op het schoolplein maar in ieder z’n achtertuin.
Met de universiteit van Leiden is er contact over hoe leerlingen na het vergroenen van de school met hulp van de universiteit Leiden kunnen gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor biodiversiteit, temperatuur en waterberging met behulp van ‘citizen science’ (burgerwetenschap).
Tevens wordt er gebrainstormd over een lespakket en modulaire handleiding/toolkit met bouwstenen die scholen kan helpen hun schoolplein stapsgewijs te vergroenen.
Met BRAK wordt een samenwerkingsactiviteit georganiseerd om het project gepaste aandacht te geven in deze coronatijd.
Kortom: het project blijft groeien in schaal, impact en veelzijdigheid!
exposities
Het museum huurt twee keer per jaar een tijdelijke tentoonstellingen rond een thema gericht op duurzaamheid/klimaatcrisis/energie etc., en vult die aan met objecten uit de eigen collectie.
Bij elke tentoonstelling ontwikkelt het museum een lesprogramma en een lespakket die worden aangeboden aan alle educatieve instellingen die een groepsbezoek bij het museum boeken. Het lespakket bevat lessen en lessuggesties, die gebruikt kunnen worden voorafgaand aan en/of na het tentoonstellingsbezoek. Tijdens het tentoonstellingsbezoek worden de groepen door één van de vrijwilligers ontvangen en begeleid.
Elke tentoonstelling heeft een doe- en/of ontdekkarakter waarmee het plezier van een tentoonstellingsbezoek wordt vergroot en tevens de kans op het beklijven van informatie toeneemt. Om diezelfde reden worden er bij de verschillende onderdelen van de tentoonstelling opdrachten ontwikkeld.
Het museum wil met het aanbieden van de exposities rond dwingende actuele thema’s en de lespakketten een bewustwordingsproces t.a.v. klimaatcrisis, natuur en milieu, afval, energie en de noodzaak van een duurzame samenleving op gang te brengen, maar ook handvaten aan te reiken om het eigen gedrag te veranderen.
Kijk bij ‘agenda‘ voor de actuele tentoonstellingen.
educatie
Het Pieter Vermeulen Museum heeft ten behoeve van het basis- en voortgezet onderwijs als Natuur- en Milieu Educatie centrum (NME-centrum) een uitgebreid aanbod van lespaketten en leskisten ontwikkeld. Daarnaast biedt het museum verschillende workshops en activiteiten op het terrein van duurzaamheids- en erfgoed-educatie aan aan zowel educatieve instellingen als individuele bezoekers.
activiteiten
Het Pieter Vermeulen organiseert het gehele jaar door allerlei activiteiten en is actief als initiator/aanjager, bemiddelaar en coördinator bij tal van activiteiten op het terrein van natuur- en milieu en klimaat-verandering.
- Voor alle activiteiten die het Pieter Vermeulen Museum organiseert, geldt dat deelname op eigen risico kan plaatsvinden.
- Tijdens de activiteiten worden foto’s gemaakt die wij gebruiken voor pr-doeleinden op de website en in schriftelijke uitgaven. Indien u hier bezwaar tegen heeft, verzoeken wij u dit ter plaatse door te geven.
- Voor alle activiteiten geldt dat het zeer aan te raden is als er een ouder en/of verzorger mee komt om het kind/de kinderen te helpen. Zo haalt u meer uit de activiteiten én bent u lekker samen bezig! We hopen veel kinderen te kunnen verwelkomen bij onze activiteiten.
Raadpleeg de agenda voor een totaaloverzicht van alle activiteiten:
- Knutselen
- Museum inspecteurs: inspecteer het museum
- Natuurpad
- Strandkar
- Kinderfeestje
- Bomenroute
- Warme truiendag
- Braakballen
- Dag van de Duurzaamheid
- Lezing
- Vraag maar Raak
- Havenfestival
- RaboKidsWeek
- Zilvermeeuwenroute
- Nacht v/d Nacht
- Velsense Museummiddag
Reserven kan telefonisch of per email: de reserveringen worden op de dagen dat we open zijn afgehandeld.