In samenwerking met de gemeente Velsen wil het Pieter Vermeulen Museum duurzaamheidseducatie op scholen in Velsen bevorderen o.a. door middel van onderstaand aanbod van leskisten en activiteiten.
Picosol maken: Zonnebloem op zonnecel
Een van de activiteiten die het museum kan aanbieden over duurzame energie en zonne-energie is het maken van een picosol (een zonnebloem op zonnecel).
Wecycle leskoffer (groep 1 t/m 8)
Een koffer met materialen om op uitdagende wijze kennis te maken met recyclen. Voor de onderbouw: het grondstoffenspel – Materialen sparen voor een apparaat.
Voor de middenbouw: het grote Wecyclespel verwant aan het bordspel ‘Kolonisten van Catan’. Vragen beantwoorden, opdrachten uitvoeren en speelkaarten kopen of ruilen om grondstoffen te sparen voor elektrische apparaten en spaarlampen.
De Wecycle-Bingo: door het beantwoorden van vragen antwoorden verzamelen. Wie als eerste alle goede antwoorden op zijn of haar kaart heeft, die wint.
De bovenbouw wordt met tips én materialen uitgedaagd een echte Wecycle-campagne in elkaar te zetten en/of een inzamelactie te organiseren voor de school. Als ondersteuning kunnen leerlingen gebruik maken van de W-tool om zelf posters, flyers of kaarten te ontwerpen. Tevens is er een verwijzing naar de Wecycle-spellen die de kinderen kunnen spelen op de kids-site van Wecycle. Indien de school beschikt over een digitaal schoolbord of schoolcomputers, kunnen deze ook onderdeel uitmaken van de les.
Pieter de Pier (groep 1 t/m 4)
Met sokpop Pieter de Pier leren de kinderen spelenderwijs verschillende soorten afval scheiden. Het accent ligt op het onderscheid maken tussen composteerbaar en niet composteerbaar afval, ofwel tussen Groente, Fruit en Tuinafval (GFT) en het overige afval. Er zijn binnen-, buiten-, klassikale en groepsactiviteiten opgenomen in de kist.
Afbraakkalender (gr. 4 t/m 8)
Met een grote houten afbraakkalender kunnen de leerlingen actief met afval de verschillende afbraaktijden van verschillende soorten afval herleiden om zo te ontdekken hoelang het duurt voor een bananenschil, kauwgom of een drinkpakje is vergaan en welk afval eeuwig blijft liggen.
De duurzaamheidsmeter (gr. 3 t/m 8)
Met behulp van balletjes die je kunt verdienen kun je meten hoe duurzaam je zelf bent. Leuk voor een introductie op het thema of in de groep.
De duurzaamheidsscan (gr. 5 t/m 8)
Leerlingen kunnen met behulp van vragen en opdrachten scannen hoe duurzaam de school.
Leskist : Energie Natuurlijk duurzaam! (groep: 6-7-8)
Met behulp van de kist wordt ingegaan op twee aspecten van duurzaam energiegebruik: zuinig omgaan met energie én duurzame energie gebruiken. Deze leskist bevat materialen om de leerlingen door middel van proefjes en discussie-werkbladen bewust te maken van energiegebruik. ‘Waarom zou ik….’/Hoe kan ik….letten op lampen?‘ Ze onderzoeken dan bijvoorbeeld welke lampen energiezuinig zijn, hoe isolatie werkt en wat een zonnecollector is. Enkele opdrachten vragen begeleiding.