Het Pieter Vermeulen Museum heeft een tocht ontwikkeld die de wandelaar voert over de Velsense landgoederen Schoonenberg en Beecksteijn, langs 21 bomen die worden beschreven volgens de Keltische bomenhoroscoop.
Oors
pronkelijk gingen de wandelaars op pad met een GPS en een tas met attributen die tijdens de wandeling gebruikt kunnen worden. Wegens de maatregelen rond het Coronavisrus wordt het GPS-apparaat inmiddels niet meer verstrekt en is de route nu met een kaart te lopen. De tas kan gereserveerd worden in het museum. Bezoekers van het museum die de route willen lopen kunnen zich tot 15.00 uur meld
en bij de balie.
- Kosten voor particulieren: 6,50 euro per tas.
- Kosten voor scholen: 6,00 euro per tas: max. 5 leerlingen (inclusief begeleider).
daarbij inbegrepen is het route-boekje met een beschrijving van de 21 bomen. Een boekje met meer informatie over de Keltische bomenhoroscoop is te raadplegen tijdens de route en ook te koop bij de balie voor € 3,00.
GPS-wandeling ‘De bomenroute’ succesvol gelanceerd op 7 september 2014!
De door het Pieter Vermeulen Museum ontwikkelde GPS-tocht is zondag 7 september door een vijftigtal enthousiaste wandelaars heel goed ontvangen. De gelukkige lopers die zich op tijd hadden aangemeld, mochten deze dag de wandeling gratis uitproberen. De route langs de 21 bomen van de Keltische bomenhoroscoop was voor de gelegenheid nog eens extra aangekleed. Normaal gesproken komen wandelaars via het bijgeleverde routeboekje allerlei kenmerken en eigenschappen te weten over de bomen die centraal staan en daarnaast wordt stilgestaan bij tradities, mythes en het gebruik van de bomen in verschillende culturen. Zondag stonden bij een aantal plekken aan de bomen verwante personen klaar met een extra opdracht of uitleg. Een imker vertelde bij de wilg over het belang van bijen, een Romein deelde crackers met kastanjejam bij de door zijn volk geïntroduceerde tamme kastanje uit en een bomendeskundige gaf de voorbijgangers informatie over de iepziekte.
Een ambtenaar van de burgerlijke stand fotografeerde voorbijgangers bij de romantische linde als getuigen van een hertenhuwelijk, een boswachter kraakte de noten van de walnotenboom, een druïde trakteerde op lijsterbeslimonade en Robin Hood liet bij de taxus geïnteresseerden boogschieten maar het griezeligst was toch wel de heks die bij de populier uitlegde hoe zij vliegzalf kon maken.
Bij terugkomst werden de wandelaars, net als de andere museumbezoekers, verrast met een optreden van boswachter Beer. Hij vertelde en bezong ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling ‘Bosranden’ van alles over de door hem gevonden spulletjes uit het bos.